La CAE, Comunitat d’Aprenentatge Empresarial, neix l’any 2016 en el marc del Pla estratègic 2020 de la Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip. La MIDIT, ha promogut aquesta iniciativa durant els seus primers anys de vida, com una estratègia de diversificació econòmica basada en la col·laboració publico-privada. 

El territori d’aquests municipis està caracteritzat per la forta dependència econòmica de les grans empreses del sector energètic ubicades en el territori i que estan basades en l’energia nuclear. Aquest sector ha estat el motor del desenvolupament socioeconòmic del territori des de fa vàries dècades, tanmateix, aquest model té una data de caducitat prevista en un horitzó temporal, no molt llunyà, que cal tenir molt present pel futur del territori. 

Precisament, el grup d’empresaris/es i emprenedors/es que van participar el primer any, tenen molt present aquest futur incert i, actualment, lideren la CAE amb el suport de la MIDIT. Ambdós, coincideixen en la importància de prendre consciència de la necessitat que el teixit empresarial del territori, format principalment per les micro, petites i mitjanes empreses, sigui un teixit fort, posicionat i competitiu, capaç d’afrontar aquest repte de futur. Un repte que es pot aconseguir mitjançant el co-lideratge entre el sector públic i sector privat, ambdós treballant conjuntament en el disseny d’aquest futur, cercant noves oportunitats i activant les potencialitats de l’entorn.

Per altra banda, la CAE en els seus inicis va ser dissenyada per Cresàlida, una organització que té com a missió treballar perquè les organitzacions tinguin una vida equilibrada i sostenible a través d’una direcció estratègica en clau de competències (DECC©), que posa en l’eix central de l’activitat de qualsevol projecte o organització els coneixements, les habilitats, aptituds i actituds de les persones.

 

Precisament, el concepte de la CAE és fonamenta en el marc teòric i metodològic del Model educatiu de la Comunitat d’Aprenentatge Font: http://utopiadream.info/ca/presentacion/definicion/, basat en un conjunt d’actuacions educatives dirigides a la transformació social i educativa.

 

Les Comunitats d’Aprenentatge impliquen a totes les persones que de forma directa o indirecta influeixen en l’aprenentatge i el desenvolupament dels estudiants, incloent a professorat, familiars, amics, veïns del barri, associacions i organitzacions locals, etc.

 

Cresalida ha adaptat aquest model creant Comunitats d’Aprenentatge Empresarial i Emprenedor (CAEEC©) basades en el seu propi model Direcció estratègica en clau de competències (DECC©) amb la fi que els Stakeholders influeixin i participin en l’aprenentatge de les empreses i emprenedors/es de nous models de direcció estratègica, de gestió de l’equip humà i d’organització necessaris per afrontar els reptes d’un nou paradigma econòmic i social que impliqui un impacte positiu en l’entorn.

 

La Comunitat d’Aprenentatge està d’acord amb les teories científiques a nivell internacional que destaquen dos factors claus per a l’aprenentatge en l’actual societat: les interaccions i la participació de la comunitat. Per això, la CAE es considera una estratègia òptima per aconseguir els objectius que persegueix aquesta proposta en relació a la promoció dels projectes de les persones, en particular i, de la del teixit empresarial format per la micro i petita empresa, en general.

 

Les CA en l’àmbit educatiu s’han estès a nivell internacional i s’han estudiat dins del Sisè Programa Marco de Recerca de la Unió Europea INCLUD-ED com una actuació d’èxit per al foment de la cohesió social a Europa a través de l’educació (CREA, 2006-2011).

Durant el primer any de vida de la CAE, un grup de 10 empresaris/es i emprenedors/es de diferents sectors van participar en el programa de Direcció estratègica en clau de competències (DECC©) que donava el tret de sortida al projecte.

 

 

IMG-20160412-WA0001

 

 

A banda d’ adquirir les competències per adoptar i aplicar aquest model a les seves pròpies empreses també han convertit aquest model en l’ADN de la CAE.

 

Per tant, des de la CAE aprenem i volem difondre’l entre els mateixos membres de la CAE i el teixit empresarial del territori amb l’objectiu de millorar la competitivitat dels projectes i empreses i a afrontar millor els reptes de futur.

 

Aquest canvi d’estratègia i d’enfocament del teixit empresarial format per la micro i petita empresa com a motor de desenvolupament econòmic ha portat a la majoria dels/de les participants d’aquest programa a formar un equip motor que treballarà per assolir la Missió i Visió de la que serà la primera CAE.

Finalment, durant l’any 2017 l’equip motor ha formulat el Pla estratègic pels propers 3 anys de forma consensuada a partir de 4 eixos:

 

1) Diversificació Econòmica: identificació i promoció de noves activitats econòmiques que sobretot cobreixin les estacions amb menor activitat (desestacionalitzar el turisme); Cercar la complementarietat entre sector públic i privat millorant la gestió i recursos disponibles al territori; Creació d’una marca per la micro i petita empresa que cohesioni els elements de valor.

 

2) Foment del treball cooperatiu i treball en xarxa: fomentar que les micro i petites empreses formin xarxes de col·laboració entre elles, guanyant en flexibilitat, però al mateix temps posant en comú i compartint recursos de tot tipus (tangibles i intangibles).

 

3) Foment del model de direcció estratègica i gestió en clau de competències: amb l’objectiu de millorar les competències directives orientant-nos a les persones que faran possible assolir els objectius de les organitzacions: tot l’equip humà. Els recursos més valuosos i estratègics de les empreses en la nova Economia del Coneixement, ja no són tant els recursos tangibles (els actius, capital…), sinó els intangibles com el coneixement, la informació, etc.. Les persones son les que disposen d’aquests recursos per la qual cosa hem de cercar sistemes per captar i fidelitzar el talent i vetllar per seguir desenvolupant les seves competències (conjunt integrat de coneixements, habilitats, aptituds i actituds). També és necessari tenir en compte la seva motivació i altres factors personals que influencien en la seva feina per què estiguin disposats/ades a posar tot el seu capital competencial a disposició del projecte.

 

4) Foment de la innovació: la innovació entesa com l’aplicació de noves idees, processos o noves formes de fer i d’entendre el món que ens envolta ens ajudarà a ser més productius, i que aquesta productivitat acabarà revertint en una millora de la qualitat de vida de les persones (treballadors/es, consumidors/es, etc.), i en la cura del medi ambient.

Contacte amb nosaltres

Escriu-nos i et contestarem el més aviat possible! :)

Not readable? Change text. captcha txt