Cafè-CAE2020 (01/02/2019)

 In Blog

En aquest espai, anirem  recullin les  idees exposades durant les sessions de l’espai Cafè CAE que es realitzaran durant aquest any 2019.  Intentarem sintetitzar les aportacions que es van fer durant la reunió, amb la col·laboració de tothom.

Aquest text és no és un resum exhaustiu de la trobada, sinó quelcom que ens recordi els punts principals que podem publicar per tal d’aportar informació sobre les trobades.

Cafè CAE 01/02/2019

En aquest primer CAFÈ-CAE, han assistit una dotzena d’empresaris/es i emprenedors/es i després d’una breu presentació per part de tothom, s’han parlat dels temes que els/les preocupen i s’han fet propostes per millorar-los. De manera resumida, els principals punts que s’han tractat:

La Maria (El Salonet), fa un apunt sobre la conveniència i les facilitats trobades a l’Hospitalet a l’hora de muntar un negoci nou. Segons ella, que s’ha passat dos anys estudiant les principals ciutats i municipis de la Costa Daurada per muntar el seu negoci d’estètica, a l’Hospitalet és on li ha estat més fàcil, tant per les facilitats i la benvinguda administrativa com per haver accedit a un lloguer assequible. Moltes de les persones participants creuen que, malauradament, molts/es propietaris/es de locals mantenen uns preus massa abusius i poc competitius perquè no necessiten el lloguer i, per tant, no s’ajusten a uns preus que siguin assumibles per la demanda.

En relació al preu dels lloguers i a la ubicació dels locals, la Carmen Tendero (7 de Temps) explica que per al seu model de negoci, la possibilitat de disposar d’una nau (o part d’una nau) a Les Tapies està tenint resultats positius.

S’ha parlat del comerç electrònic i de la seva relació (positiva o negativa) amb el petit comerç i a les botigues de proximitat, el possible canvi de costums dels/de les joves a l’hora de comprar (prefereixen fer un clic o veure el producte, tocar-lo i que els assessorin?), en Carles aporta la seva experiència personal sobre les condicions draconianes amb què Amazon fa d’intermediari per vendre productes i emmagatzemar-los a les seves instal·lacions perquè tinguin condició Prime.

S’ha parlat de la percepció que es té del potencial comercial que té l’Hospitalet en comparació amb Miami, Cambrils i Salou; de la distribució dels comerços a l’Hospitalet; del potencial que podria tenir la Plaça Catalunya i de com, en canvi, l’eix comercial s’ha traslladat de la sortida de la Plaça Catalunya endavant per la Via Augusta; la situació de locals assequibles però no accessibles ni atractius (p. ex. el mal estat el Bulevard Blau). Aquesta desorganització pot fer perdre competitivitat al municipi enfront a Miami, on avancen les obres i es preveu que quedarà bonic.

• S’ha tractat el tema de la concentració de turisme en l’estació d’estiu i la seva manca durant la resta de l’any. L’estacionalització en el sector de la restauració, com impulsar l’allargament de la temporada o com fer venir el turisme durant més temps. Un dels punts tractats és la manca de qualitat del turista que arriba. Poca capacitat de despesa i en busca de les infraestructures gratuïtes que ofereix el municipi de l’Hospitalet però que no fa despesa en els negocis del municipi. Com a crítica municipal s’esmenta el fet de no cobrar o fer zones blaves als aparcaments a la vora del mar, ja que es facilita massa que vinguin i facin pícnic sense fer despesa. Des del sector restauració es creu que si es fes pagar l’aparcament, no sols hi hauria més recaptació municipal, sinó que vindria una tipologia de públic més atractiva, amb més capacitat econòmica i en definitiva més convenient per als negocis del municipi. Es parla de la possibilitat de potenciar un aspecte gastronòmic (s’esmenta La Clotxa) i es comparteixen opinions sobre la viabilitat d’aquesta estratègia.

• En un moment determinat es demanen opinions sobre quines possibles formacions poden ser interessants per als negocis que han vingut al cafè CAE. Surten tres propostes interessants que són motiu d’estudi:

○ Els restaurants i els comerços acostumen a treballar amb caixes registradores que alhora fan els comptes/emeten tiquets i descompten els productes de l’inventari/stock. Tanmateix són complicades d’entendre i de fer funcionar i això fa que alguns restauradors/es no en treguin tot el rendiment potencial i/o que no s’atreveixin a invertir-hi perquè no saben ben bé quina avantatges tenen i com funcionen. Es planteja la possibilitat de fer algun taller dedicat a aquests programes, a saber per a què serveixen i si poden ser convenients per als restauradors.

○ Sobretot per aquelles empreses que es dediquen a oferir serveis però, en genera, per a tothom interessat, es podria oferir un petit taller sobre com s’han de fer els pressupostos, quins són els aspectes clau que hi intervenen, nocions de facturació, etc. És una formació teòrica que molts dels negocis no tenen i que en canvi podria ser molt útil.

○ En clau de competències comunicatives, es proposa un taller sobre la comunicació i la presència de l’empresa a les xarxes i l’efecte positiu que això pot tenir per a les vendes i els beneficis de l’empresa. De fet, la Carme (Set de Temps) inclús proposa a la persona que podria donar la xerrada o el taller: https://elixircarrasco.wordpress.com/

○ També es parla de la possibilitat de fer un taller on es tracti el tema ‘Competència o xarxa’ per entendre els nous models econòmics per a les petites empreses i la manera de sortir-se’n.

Es va subratllar la nombrosa presència femenina a la trobada i es parla de les circumstàncies que sovint fan que les dones, en el moment de tenir descendència, deixin la seva feina anterior i optin per l’emprenedoria a l’hora de reincorporar-se (gradualment o no) al món laboral ja sigui amb un projecte personal o involucrant-se en un negoci proper o familiar, però fent-ho d’una manera diferent i innovadora.

De cara a la localització del proper CafèCAE es plantegen un parell d’opcions. Per una banda la possibilitat de fer-ho al Bar Les Tapies, per altra banda, la Carme, de Pintures Nomen, ens ofereix l’espai de Masia Castelló per a poder oferir formacions o trobades, etc…

Si no vau poder assistir-hi i voleu afegir informació o dir la vostra, podeu escriure a info@cae2020.com!

Contacte amb nosaltres

Escriu-nos i et contestarem el més aviat possible! :)

Not readable? Change text. captcha txt